WordPress Yedek Alma Yöntemleri

WordPress için çeşit çeşit yedekleme seçenekleri var. Bunların birkaçını denedim ve sizlere yedekleme işlemlerinden hangisini kullanmanıza karar verecek şekilde anlatmak istedim. İşte benim güvenli bulduğum yedekleme seçenekleri…
- WordPress Yönetim Panelinden Yedekleme
- FTP ve PhPMyAdmin ile Yedekleme
- Sunucumuzdan Yedek Alma
Birinci seçenek yapımı açısında çok kolay fakat sanıldığı gibi tüm bilgilerinizi yedeklemiyor. Sadece WordPress’iniz içinde bulunan yazılarınızı , kategorilerinizi ve sayfalarınızı yedekliyor. Bu işlem için;
- Yazı yazmak için kullandığımız WordPress Yönetim Paneline giriyoruz.
- Yönet (Manage) kısmında Dışa Aktar(Export) komutuna tıklıyoruz.
- Çıkan sayfada Aktarım Dosyasını İndir(Download Export File) düğmesini tıklıyoruz.
- Bu şekilde bilgisayarınıza , “wordpress.YIL-AY-GUN.xml” isimli bir dosya yedeklenecek.
- Yedek dosyayı geri yüklemek için tekrar Yönetim Paneline geliyoruz.
- Bu sefer İçe Aktar(Import) seçeneği ile yedeğinizi ister başka bir blog yapısına ister WordPress’e yeniden yükleyebiliyorsunuz.
- Yalnız yukarıda belirttiğim resimleriniz , eklentileriniz ,download dosyalarınız yedeklenmeyecektir . Ama yazılarınız tabiki çok önemli . Bunlar için bu yedek seçeneğini yazı ve sayfa ekledikçe düzenli olarak kullanabilirsiniz.
İkinci seçenekte yedekleme için 2 işlem birden yapmamız gerekiyor.
1) Öncelikle herhangi bir FTP programı ile (Örneğin CuteFtp) WordPress’i yüklediğimiz dizini komple bilgisayarımızda o gün tarihli bir dizin içine yedekliyoruz. Bu şekilde wordpress temamız, upload klasörümüz, kullandığımız resimlerimiz vb.. ve eklentilerimiz gibi web tasarımında yaptığımız herşeyi güvenli bir şekilde yedeklemiş oluyoruz.
2) Daha sonra eğer sunucumuz destekliyorsa kontrol panelinde PhpMyAdmin panelimize giriyoruz.
- Veritabanı(Database) kısmına girip listelenen veritabanı isimlerinden WordPress’i hangisinde tutuyorsak onu seçiyoruz.
- Karşımıza çıkan sayfada DB WebAdmin ‘i tıklıyoruz. Bazı kontrol panellerinde direk PHPMyAdmin’e bağlanabilir.
- PhpMyAdmin’de dil probleminiz var ise Language bölümünden Türkçe seçebilirsiniz.
- Veritabanımız içindeki tüm tablolar listelenecektir.
- Export (Dönüştür) seçeneğini seçiyoruz.
- Bu pencerede şekildeki ayarları (resime tıklayarak büyütebilirsiniz) verdikten sonra (isterseniz siz sıkıştırma yapabilirsiniz) <Git> butonuna basıyoruz.
- veritabaniadi.sql isimli dosyanız artık makinanızda yedekte.
- İsterseniz garanti olsun diye yazılarınız için 1.adımda belittiğim yöntemle yedek.xml dosyasını bilgisayarınızda da oluşturabilirsiniz.
Veritabanını geri yüklemek için PhpMyAdmin Panelinde bu sefer Import seçeneğiniz seçiyoruz. Tabiki FTP programından dosya yedeklerinize upload etmeni gerekiyor.
Üçüncü seçenek benim kullandığım ve kanımca en kolay olanı . Domaninizin full yedeğini almak bence daha mantıklı. Böylede bir kerede hem dosyalarınızın hem de WordPress veritabanınızın yedeğini almış olacaksınız. Sunucunuza geri yüklemekte oldukça basit. Şimdi gelelim bu yedekleyi nasıl yapacağımıza.
- Sunucumuzun (yani hostumuzdan bahsediyoruz) Kontrol Paneline giriyoruz. siteadi.com şeklide yer alan yedeğini alacağımız domain’i seçiyoruz.
- Backup Manager kısmında <Yedek Al> diyoruz. Yalnız burada 2 yere yedek alabiliyor. Birincisi sunucu içerisine diğeri ise FTP kısmına. FTP kısmına yedek alırsanız bir FTP programı ile sunucunuz bağlanıp ana dizine yedeklenmiş olan siteadi_ogününtarihi isimli sıkıştırılmış dosyayı hemen bilgisayarınıza download ediyorsunuz.
- Eğer FTP’ye yedekleme izniniz yoksa sunucu içinde yedek alıyorsonuz. Ve yukarıda belirttiğim yedek isimdeki yedek dosyasınını Kontrol Panelinden bilgisayarınıza Download ediyorsunuz.Her iki şekilde de emin olunki domaniniz yedeklenmiş oluyor . Bilgisayarınıza almamış olsanız bir sunucunuzda yedeğiniz duruyor artık korkmaya gerek yok . Tekrar Backup Manager’den Yedek dosyanızı geri yükleyebilirsiniz.
Written by admin on Aralık 9, 2008 under WordPress .
Tags: FTP ve PhPMyAdmin ile Yedekleme, site taşıma, sunucudan yedek alma, WordPress bacup, wordpress FTP ve PhPMyAdmin ile Yedekleme, wordpress i başka hosta taşıma, wordpress siteyi taşıma, wordpress sunucudan yedek alma, wordpress yedek alma, WordPress Yönetim Panelinden Yedekleme


turan
15 Şubat 2009, 14:06
iyi günler yedeği aldım ama taşıma işlemleri yapamıyorum bu konuda yardımcı olur musunuz.??
admin
15 Şubat 2009, 17:39
taşıma işleminde tam olarak nerede takıldın sorunu yazarsan yardımcı oluruz.
ümit
02 Nisan 2009, 15:31
Çok güzel bir yazı olmuş. Aradığım şey buydu..:) Teşekkürler..
Digiturk
27 Şubat 2010, 23:33
Elinize saglık cok güzel anlatmışsınız hemen sitenin yedegini aldım. Teşekkürler
Replik Sitesi
16 Haziran 2011, 15:18
teşekkürler..